Breng een bezoek aan het bijzondere Brussels museum van de Nationale Bank

07/05

Het museum van de Nationale Bank

Het Museum van de Nationale Bank (opgericht in 1982) bevindt zich sinds 2018 in het voormalige hoofdkantoor van de Union du Crédit (een voormalig bank). Het gebouw is in de tweede helft van de 19e eeuw ontworpen door de architect Désiré de Keyser die zich heeft laten inspireren door een neogotische en Art Nouveau-stijl, waardoor de imposante ruimtes gezag en prestige uitstralen.

Een grote collectie munten en bankbiljetten

Hoe zijn de verschillende munten en biljetten geëvalueerd in de loop der jaren? De unieke collectie laat je zien hoe ons geld is ontstaan: van het moment waarop er werd gehandeld met ruilwaar tot en met het betalen met de euro. In het museum vind je bijzondere foto’s, schilderijen, prenten, meetinstrumenten, machines en natuurlijk de bankbiljetten en munten zelf. Zo heeft het Museum van de Nationale Bank bijna 25.000 verschillende bankbiljetten. Een aantal daarvan heeft een significante rol gespeeld in de geschiedenis van het papiergeld. De nadruk in de collectie ligt op de Belgische biljetten.

Wist je dat het papiergeld in de 19e eeuw nog persoonlijk werd ondertekend door de gouverneur? Dit werd gedaan zodat de echtheid van het biljet kon worden aangetoond. Een handschrift was destijds namelijk moeilijk na te maken. De muntencollectie bevat veel historische munten. De oudsten dateren uit 560 v.Chr. Ook tref je de oudste Belgische munt aan in het museum. Dit is een zilverstuk van 5 frank uit 1832.

Praktische info

Het Museum van de Nationale Bank is gevestigd aan de Warmoesberg nr. 57 in Brussel. Het museum is geopend van maandag tot vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur, met uitzondering van 30 en 31 mei. Kom je met een (grote) groep? Dan kun je bij ons een rondleiding met gids boeken! 

Nieuwsgierig geworden? Neem alvast een kijkje in de mediagalerij van het Museum van de Nationale Bank.

Met de auto?

Op steenworp afstand van het museum ligt Parking Royal. Je betaalt hier maar €2,40 per uur of je maakt gebruik van het dagtarief: de hele dag parkeren voor slechts €13,50. In de avond geldt een gereduceerd tarief. We rekenen tussen 18:00 en 01:00 uur slechts €2,00 per uur, met een avondtarief van maximaal €5,00. Kies je voor een weekendtrip Brussel? Bij Parking Royal kan je op zondag parkeren voor maar €10,00.

Ga goed voorbereid op reis en reserveer gemakkelijk een parkeerplek online. 

Wil je op de hoogte blijven met de leukste tips van activiteiten in Brussel? Volg ons dan op Facebook en Twitter kun je ons volgen.

EENVOUDIG EN VOORDELIG PARKEREN IN BRUSSEL CENTRUM